Zbiory warzyw korzeniowych

Zbiory warzyw korzeniowych

Warzywa korzeniowe jednoznacznie kojarzą się nam z jesienią. Pietruszka, seler, burak, rzepa, a nawet kalarepa, czyli jedno z mniej popularnych warzyw, to podstawowe rośliny, które zbieramy właśnie na przełomie września oraz października. Co ciekawe, warto zdecydować się na uprawę roślin i warzyw korzeniowych ze względu na fakt, że można je przechowywać o wiele dłużej w spiżarniach, świetnie nadają się także do różnorodnych przetworów, spełniają swoją funkcję jako dodatek do dań obiadowych, można je także kisić. Jakie zatem mamy jesienne zbiory warzyw korzeniowych? Co możemy uprawiać i w jaki sposób to robić? Zapraszamy do poniższego posta!

 

Co ciekawe, warzywa korzeniowe to taki rodzaje upraw, który po pierwsze wysiewamy od marca do czerwca, po drugie jak sama nazwa wskazuje, zjadamy głównie ich korzeń. Niektóre młode pędy, na przykład buraków mogą także posłużyć do sałatek.

 

Marchew i pietruszka

Głównym warzywem, które zbieramy właśnie na początku października, jest oczywiście marchew. Późną odmianę sadzimy gdzieś w okolicach maja, jeśli rzeczywiście chcemy podjąć się zbioru plonów niedaleko października. Warto zadbać o to, aby gleba miała zawsze odpowiednie nawilżenie, jeżeli niestety nie będziemy dobrze podlewać gleby w której rośnie marchew, może okazać się, że konieczny będzie dużo szybszy zbiór, a samo warzywo nie wyrośnie odpowiednio. Kolejnym warzywem jest oczywiście pietruszka korzeniowa. Jest to warzywo o wiele bardziej wytrzymałe niż marchew, możemy ją wysiewać już pod koniec marca lub w kwietniu i zbierać mniej więcej w połowie października. Pamiętajmy, aby dokładnie posortować wykopane korzenie, ponieważ nie wszystkie nadają się do przechowywania. Pietruszka ma tendencję do uszkodzeń mechanicznych, które mogą powstać wskutek wykopania z ziemi. Jest ona oczywiście dużo twardsza niż marchewka, ma także charakterystyczne włókna, które sprawiają, że jest warzywem tak zwanym mięsistym.

marchewki

Kalarepa

Nieco zapomnianym warzywem jest oczywiście kalarepa. Warto zaznaczyć, że jako warzywo korzeniowe jest ona stosunkowo łatwa w uprawie, podobnie jak w przypadku marchwi, należy zadbać o to, aby miała ona dobre nawilżenie gleby. Kalarepa jest często odporna na różnorodne choroby, dosyć łatwo się ją uprawia. Można ją wykorzystywać zwykle do sałatek lub dań obiadowych. Co ciekawe, kalarepę możemy sadzić do doniczek i skrzynek w czerwcu, a nawet w kwietniu. Są to jednak zbiory letnie, natomiast kalarepy wysadzone do gruntu w sierpniu możemy zbierać właśnie w październiku. Jest ona odporna na działanie niskich temperatur, dlatego nie musimy jej niczym przykrywać.

 

Rzepa

Kolejnym coraz mniej popularnym warzywem uprawiany w rodzimych ogródkach jest także rzepa. Jest to bardzo niezrozumiałe, ponieważ warzywo to ma bardzo niskie wymagania w uprawie i powinni zająć się hodowaniem rzepy przede wszystkim początkujący ogrodnicy. Wystarczy wysiać rzepę do gruntu i zapewnić jej stosunkowo wilgotne podłoże. Rzepa jest wrażliwa na niskie temperatury, przetrwa nawet w temperaturach około zera. Jest także odporna na suszę, w razie gdybyśmy zapomnieli ją podlewać lub nie byłoby ku temu sprzyjających warunków, na przykład zbyt intensywne słońce, z pewnością przetrwa. Rzepę można swobodnie zbierać w październiku, a nawet w listopadzie, jest to świetny dodatek do różnorodnych dań.

 

Buraki ćwikłowe

Ostatnim, popularnym warzywem korzeniowym jest oczywiście burak ćwikłowy. Kto z nas nie lubi pysznego barszczu lub gotowanych buraczków, jako dodatek do obiadu? Jest to warzywo, które niestety potrzebuje nieco więcej uwagi niż marchew, pietruszka, czy choćby rzepa. Należy uprawiać go w miejscu nasłonecznionym, a wysiewać do gruntu wiosną, gdzieś mniej więcej około maja i czerwca. Trzeba także pamiętać o tym, że burak z pewnością nie przetrwa suszy. Zbiór należy przeprowadzać wczesną jesienią, czyli gdzieś na przełomie września oraz października. Jeśli zatem hodujecie buraki i jeszcze nie wykopaliście ich ze swoich ogrodów, warto uczynić to jak najszybciej.

buraki

 

Jeśli zatem lubimy jesień, a także zbiory warzyw korzeniowych, warto postawić na tego typu uprawy. Większość warzyw korzeniowych jest bardzo prosta w wysiewie, nie potrzebują także specjalnej opieki, czy nawożenie gleby. Wystarczy zapewnić im zwykle odpowiednią ilość nawodnienia. Kolejną zaletą warzyw korzeniowych jest z pewnością to, że można je przechowywać. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do dań zimą, kiedy niestety nie ma świeżych warzyw i owoców. Jeśli jeszcze nie próbowaliście hodować warzyw korzeniowych, koniecznie spróbujcie, z pewnością się nie zawiedziecie!

 

5 Comments
  1. Nie mam gdzie uprawiać warzyw, ale na jedzenie (także tych korzeniowych) zawsze jestem chętna!

  2. U nas w tym roku jakoś nie wyszło z warzywnikiem, niby jest, ale bardzo ubogi, za to mój tata, pierwsze lato na emeryturze obsadził wszystko tak, że będziemy na nich żerować całą zimę. Właśnie zbieramy się do wspólnych wykopków 😉

  3. Cóż, własna uprawa to nie lada luksus… a jak dziecko w ogóle się tego nie doceniało, gdy warzywa i owoce były prosto z ogórka dziadków… Teraz o takiej jakości, takim smaku można tylko pomarzyć…

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *