Zapasy z ogrodu na zimę – jak robić przetwory?

Zapasy z ogrodu na zimę – jak robić przetwory?

W dzisiejszych czasach mamy sporą dostępność do różnorodnych owoców oraz warzyw w ciągu całego roku. Możemy zwyczajnie zajść do sklepu i kupić to, co chcemy. Jak wiadomo, owoce oraz warzywa z własnego ogrodu są o wiele zdrowsze i często smaczniejsze. Pielęgnujemy je cały sezon, by w końcu zebrać je. Gdy zapasów mamy wiele, warto zrobić z nich przetwory na zimę. Jest to świetne wykorzystanie zalegających w koszach produktów. Jakie przetwory przygotowujemy najczęściej? Co możemy zagotować w słoiku na zimę? Zobaczcie!

Przetwory na zimę

Gdy mamy własny ogród, a w nim co roku obfity plon warzyw i owoców, warto zastanowić się nad dłuższym przechowywaniem ich. Pasteryzacja, czyli stworzenie przetworów, jest świetną formą, która zapewnia owocom oraz warzywom „dłuższe życie” i pozwala cieszyć się z ich walorów smakowych cały rok! Jak wiadomo, w zimie często lubimy sięgać po pyszne przetwory z naszych „spiżarnych” zapasów. Mogą one stać się świetnym dodatkiem do ciast, dań obiadowych oraz sałatek. Wiele osób bardzo chętnie spożywa je same, prosto ze słoika, np. zagotowane gruszki, czy maliny.

Przetwory na zimę są idealnym zastępnikiem warzyw i owoców, kupowanych w zimie w sklepach!

Jakie przetwory zrobić?

Gdy pomysłów nam brak, zawsze możemy poszukać w Internecie ciekawych przepisów lub zapytać mamę lub babcię. Sprawdźmy, najpierw z czego chcielibyśmy zrobić przetwory, z pewnością będą to warzywa i owoce, których mamy najwięcej w naszym ogrodzie, a następnie przemyślmy, pod jaką postacią będą nam najbardziej smakować. Do wyboru mamy zwykle zrobienie przecierów, kiszonek, warzyw lub owoców zagotowanych w słoiku, kompotów, powideł, dżemów, konserw itp. Wszystko zależy od naszej fantazji oraz tego, w jaki sposób  przygotowywało się przetwory u nas w domach. Co ciekawe, wiele pasteryzowanych owoców i warzyw zachowuje swoje właściwości witaminowe, poza tym o wiele zdrowiej jest przyrządzić zupę pomidorową z własnego przecieru z pomidorów lub zjeść kanapkę z dżemem własnej roboty, niż kupić w sklepie.

Możemy przygotować przetwory z takich warzyw i owoców, jakie nam najbardziej smakują!

Przetwory z owoców

Jeżeli w naszym ogrodzie jest pełno przepysznych owoców, np. malin, jeżyn, borówek, agrestu itp., możemy przyrządzić zdrowe i domowe dżemy, marmolady lub zagotować owoce na kompot. Wielu pasteryzuje także soki do herbaty. Owoce uważane są przez wielu za najprostsze produkty, z których można przygotować przetwory. Z pewnością znikną w ciągu jednej zimy, kto nie lubi smacznego dodatku czemu do naleśników, czy porannej owsianki?

Przetwory z warzyw

Kiszonki, przeciery, marynaty, są to najczęstsze przetwory, które wykonujemy z warzyw. Przyjęło się, że kiszonki robimy z ogórków i kapusty, jednak coraz częściej przyrządzamy je z niecodziennych warzyw, np. marchewek, buraków, czy kalafiora. Kiszonki są świetnych uzupełnieniem obiadów, a zawarty w nich naturalny kwas, pomaga utrzymać prawidłową florę bakteryjną w organizmie i wpływa pozytywnie na zdrowie. Jeżeli mamy sporo pomidorów, możemy część z nich zblendować i stworzyć z nich przepyszny przecier na zupę, czy sosy, pozostałe wystarczy zagotować i staną się urozmaiceniem sałatek. Ponadto, możemy wykorzystać także pietruszkę, czy koper. Wystarczy zebrać je w sezonie i zamrozić, będą świetnym dodatkiem do zup i sosów.

Przetwory – o czym pamiętać?

Musimy zawsze pamiętać o tym, aby dokładnie wyselekcjonować warzywa i owoce. Nie używajmy do przetworów zepsutych produktów, gdyż mogą znacząco skrócić przydatność lub spowodować problemy zdrowotne u naszych domowników. Zadbajmy także o czyste słoiki z dobrymi wieczkami, sprawdźmy, czy nie są one wyszczerbione lub potłuczone. Gdy pasteryzujemy, dokładnie sprawdźmy wieczko, aby było ono odpowiednio zamknięte. Test możemy wykonać naciskając na nie, jeżeli jest wklęsłe (nie klika), słoik jest dobrze zamknięty!

Pamiętajmy o tym, by dokładnie sprawdzić słoiki przed włożeniem do nich produktów

Domowe przetwory na zimę to świetny patent na wykorzystanie sezonowych warzyw i owoców z naszych ogrodów. Są nie tylko smaczne, ale o wiele zdrowsze, niż te zakupione w sklepach, nawet ze zdrową żywnością. Marynaty, kiszonki, dżemy, powidła, przeciery, soki, już dziś możesz przyrządzić własne, po co zwlekać?

6 Comments
  1. Przetwory z własnego ogrodu są najlepsze. Jak u babci. Pozdrawiam cieplutko 💋

  2. Bardzo interesujący wpis 🙂 Dużo nowych rzeczy się dowiedziałyśmy .

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *