Uwielbiacie jajka i jecie ich dużo? Nie wyrzucajcie ich skorupek! Mogą one stanowić świetny nawóz dla roślin. Coraz więcej ogrodników decyduje się na ekologiczną uprawę warzyw, roślin i owoców. Nic dziwnego, chemiczne nawozy na dłuższą metę nie są polecane, ponieważ choć powodują natychmiastowy wzrost oraz dojrzewanie roślin, zawierają również wiele niezdrowych składników, które zjada człowiek wraz z owocem lub warzywem.
Nawóz ze skorupek jajek
Bardzo łatwa dostępność wszelkiego rodzaju nawozów sprawiła, że każdy z nas zapomniał tak naprawdę, że istnieje spora ilość naturalnych wspomagaczy wzrostu dla roślin i warzyw. Jednym z nich są oczywiście skorupki jajek. Warto wiedzieć, że bez znaczenia jest kolor skorupki. Jak wiedzą koneserzy tego produktu, jajka mogą mieć odcień jaśniejszy, ciemniejszy, nakrapiany, nie wpływa to w żadnym stopniu na wysoką jakość nawozu ze skorupek jajek. Co ciekawe, pigment jaj zależy przede wszystkim od razy kury, dlatego można zauważyć właśnie takie różnice.
Zalety nawozu ze skorupek jajek
Skorupki jajek zawierają bardzo dużo mikroelementów, które pozytywnie wpływają na wzrost roślin i dojrzewanie warzyw oraz owoców. Badania dowiodły, że zawierają one aż 80% łatwo przyswajalnego wapna. Jak wiadomo, składnik ten świetnie wpływa na użyźnianie ziemi, ma także wiele pozytywnych właściwości dla upraw. Co więcej, nawóz ze skorupek jajek zawiera: fluor, cynk, siarkę i krzem. Wszystkie te minerały znajdziecie oczywiście w kupnych nawozach sztucznych, dlaczego zatem nie wykorzystać naturalnych zasobów?
Jak zrobić nawóz ze skorupek?
- Wystarczy pokruszyć osuszone skorupki jajek i rozsypać pod roślinami i uprawami. Nie da się ukryć także, że jest to świetny sposób na ślimaki, gdyż nie będą one potrafiły poruszać się po chropowatym podłożu. Części ze skorupek przyklejają się do ciała ślimaków, uniemożliwiając im poruszanie się.
- Zmielenie skorupek na pył. Do tej czynności można użyć zwykłego młynka, np. do kawy. Trzeba jedynie pamiętać o tym, że skorupki muszą być osuszone, dlatego warto odstawić je na jeden dzień do wyschnięcia.
- Uzyskanie płynnego nawozu ze skorupek jajek. Skorupki należy zalać gotującą się wodą i odczekać mniej więcej tydzień. Tak przygotowany roztwór można wylewać pod rośliny i uprawy.
- Nawóz ze skorupek jajek jako dodatek do kompostu. Jeśli przygotowujecie samodzielnie kompost z różnych składników, warto wrzucić też do niego pokruszone skorupki osuszonych jajek. Dzięki temu podwyższy się PH mieszanki i wzbogaci się ona nieco w składnik mineralny, jakim jest wapń.
Nawóz ze skorupek jajek jest świetnym pomysłem do tego, aby odżywiać glebę w naturalny sposób, wykorzystując metody nieco już zapomniane. Jeśli jeszcze nie próbowaliście nigdy wykorzystać tej praktyki, koniecznie przetestujcie! Jajka dostępne są w większości domów, to pozwoli Wam jedynie sięgnąć do lodówki po produkty. Możecie przy okazji przygotować pyszne ciasto lub zjeść jajecznicę.
Zastanawiam się, czy taki naturalny nawóz ze skorupek jaj można wykorzystać także do wspomożenia doniczkowych roślin?
Bardzo podobnie 🙂 wystarczy pokruszyć go i rozsypać na ziemi w doniczce:) ewentualnie zmielić
Z przyjemnością wykorzystam taką wiedzę i dołożę skorupki do kompostu. Zapewne roślinki i warzywka będą bardzo wdzięczne. Dziękuję za porcję wiedzy i praktyczne rozwiazanie.
Proszę! mam nadzieję, że będzie to wiedza przydatna
Nawóz ze skorupek? Pierwsze słyszę. Dużo ciekawego można wyczytać na tym blogu.
😀 cieszę się, zachęcam do lektury
Nawóz ze skorupek zaczynamy uskuteczniać też na naszej działce i mama już widzi efekty.
super:)
Słyszałam kiedyś od babci o takim nawozie. Podobno wiele lat temu tylko taki stosowano i był zachwalany. Uważam, że warto powracać do dawnych zwyczajów, gdyż często są one bardzo proste i co ważniejsze skuteczne.
to prawda 🙂 jeszcze nie jest aż tak inwazyjne