Warzywa zbierane jesienią i zimą

Warzywa zbierane jesienią i zimą

Wczesno-jesienny zbiór warzyw już za nami. Teraz przyszła pora na to, by pozbierać te, które gromadzi się późną jesienią i zimą. Jeśli zastanawiacie się, co takiego można zbierać o tej porze roku, koniecznie zajrzyjcie do poniższego artykułu!

Zimowe warzywa

Nie chcemy nikogo ponaglać, jednak termin jest nieubłagany. Już wkrótce trzeba będzie rozpocząć zbiory ostatnich warzyw. Jeśli nigdy nie uprawialiście późnych warzyw, najwyższa pora na to, by spróbować! Nic nie zastąpi zbiorów z własnego ogrodu. W niektórych regionach Polski mogliśmy podziwiać rano pierwsze przymrozki za oknem. Słaby mróz nie wyrządzi szkody Waszym uprawom, jednak już wkrótce można spodziewać się poważnego spadku temperatury. Może to niestety doprowadzić do tego, że warzywa zaczną nasiąkać wodą i w ten sposób nie tylko stracą swoje walory smakowe, ale także gumiaste i niejadalne!

Co zbieramy w listopadzie, a nawet grudniu?

Niewiele osób uprawiających ogródek zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre warzywa można wyciągać wprost spod śniegu! Należy do nich: pietruszka naciowa, roszponka, jarmuż oraz brukselka. Jeśli natomiast zostawiacie coś w swoich grządkach, pamiętajcie, żeby uważać podczas przerzucania i spulchniania ziemi przed zimą. Jeśli widłami wbijecie się w któreś warzywo, koniecznie musicie wyciągnąć je z ziemi, ponieważ pozostawione w niej mogłoby zacząć podlegać procesowi gnicia.

Jarmuż

Przyjrzyjmy się bliżej zatem kilku warzywom. Do tej pory jarmuż był stosunkowo często niedoceniany. Gdy jednak nie tak dawno odkryto jego właściwości zdrowotne oraz zaczęła się moda na zielone koktajle, jest warzywem, po które sięga coraz więcej osób. Jeśli lubicie zdrowo się odżywiać, pić naturalne smoothie, warto zdecydować się na uprawę jarmużu we własnym ogrodzie. Z racji tego, że jest to roślina typowo zimowa, jest naprawdę łatwa w uprawie. Nie wymaga wzmożonej pielęgnacji i można zbierać ją nawet podczas mrozów. Jarmuż bogaty jest w witaminy: A, K, PP, witaminy z grupy B, C. Przygotowany na jego bazie koktajl jest bardzo zdrowotny.

jarmuż

 

 Brukselka

Jest to warzywo, które potrafi znieść nawet ekstremalne temperatury, do -15 stopni! Uprawa brukselki wymaga jednak już nieco więcej poświęcenia. Warzywo to potrzebuje żyznej, nieco próchniczej gleby i dostępu do słońca, zwłaszcza w okresie wzrostu. Nie zapomnijcie jednak przeprowadzić zabiegu ogławiania, czyli usuwania z górnej części warzywa odpowiedniego pędu.

 

brukselka

 

Roszponka

Jeśli jesteście fanami sałatek, powinniście zastanowić się nad uprawą własnej roszponki. Nadaje się ona nawet do hodowania w mini ogrodach oraz na balkonach w doniczkach. Warzywo to przypomina nieco małą sałatę, gdyż ma naprawdę niewielkie listki. Co ciekawe, znajduje się w nim bardzo wiele różnorodnych substancji odżywczych, np. cenny, naturalny kwas foliowy, a także sód, potas, witamina A i C. Smak roszponki jest niezwykle subtelny, wiele osób decyduje się na dodanie tego warzywa do sałatek, zamiast tradycyjnej sałaty lodowej.

roszponka

 

 

A Wy zbieraliście coś kiedyś w zimie? Jeśli nie macie ogrodu, warto pomyśleć o zwykłej roszponce, którą możecie włożyć do doniczki! Warzywa jesienno-zimowe świetnie sprawdzają się do sałatek.

 

2 Comments
  1. Ojej… ja ostatnio ciągle jem na szybko, najczęściej zamawiając jakieś frytki i mięso z knajpy niedaleko. Nie mam kompletnie czasu na gotowanie, a jem w totalnym pośpiechu. Po przeczytaniu tego artykułu aż mi się wstyd zrobiło, że tak traktuję swój organizm.

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *