Warzywa, które sadzimy w marcu

Warzywa, które sadzimy w marcu

I choć kalendarzowa wiosna rozpoczyna się właśnie w tym miesiącu, należy być nieco ostrożnym, jeśli chodzi o wysiewy, czy sadzenie roślin do gleby. Przymrozki bywają nadal dość mocne, co może skutkować zniszczeniem sadzonek. Warto zatem postawić w tym miesiącu na takie warzywa, którym wiosenne przymrozki nie są straszne! A co to za warzywa? Zobaczcie koniecznie!

Wiosenny wysiew

Niestety, nie da się ukryć, że marzec jest raczej miesiącem niesprzyjającym wszelkim wzrostom roślin. Jest jednak kilka roślin, które świetnie radzą sobie ze wzrostem, niestraszny im delikatny mróz lub chłód. Dzieje się tak w przypadku tych nasion, które mają zdolność kiełkowania w niskich temperaturach. Co ważne, w miesiącu tym możecie zatem wysiewać: por, groch, bób, cebulę, szpinak, rzodkiewkę marchewkę, pietruszkę, koper.

Warto zaznaczyć, że ten wczesnowiosenny wysiew pozwoli na dużo wcześniejsze zbiory. Dzięki temu szybko będziecie mogli dodać ulubione warzywa do dań obiadowych lub sałatek. Nie zapominajcie jedynie o tym, by przygotować odpowiednio stanowisko do wysiewu. Co to znaczy?

sałatka

Jak wysiewać wiosenne warzywa?

Podstawową czynnością jest przygotowanie sobie stanowiska. Warto postawić na takie miejsce w ogrodzie, które jest słoneczne, wolne od nadmiaru wiatru, gdyż wtedy o wiele łatwiej będzie warzywom wzrastać. Co ciekawe, musicie wiedzieć, że dużo gorzej prowadzi się ogródek od strony południowej. Zbyt intensywne słońce, które pojawia się latem, może zniszczyć uprawy.

Przygotowywanie grządek

Kiedy wybierzecie już odpowiednie miejsce do Waszych nasionek, przekopcie odpowiednio ziemię. Aby warzywa mogły wzrastać, dobrze jest przygotować grządki i spulchnić nieco ziemię, np. motyką. Możecie także pomyśleć o tej ziemi jeszcze przed zimą i jesienią nawieźć ją nieco wapnem. Nasiona sypcie regularnie, w rządkach, dzięki temu będziecie kontrolować ich wzrost. Pomiędzy grządkami powinno być nieco miejsca do tego, aby można było swobodnie przechodzić obok. Ułatwi Wam to późniejszą pielęgnację warzyw. Nie zapominajcie oczywiście o regularnym podlewaniu!

Bardzo ważną czynnością jest stała pielęgnacja wysianych nasion, gdyż w miarę wzrostu warzywek, będą pojawiać się chwasty. Dobrze jest od razu usuwać nadmiar roślinności, ponieważ chwasty uwielbiają się szybko się rozsiewać na inne grządki, wtedy usuwanie ich będzie z pewnością utrudnione.

Co można przygotowywać z marcowych warzyw?

W marcu wysiewa się, m.in.: por, groch, rzodkiew, marchew, pietruszkę, cebulę, czy bób. Są to dość popularne warzywa, dostępne w kuchni od wielu lat. Można z nich przyrządzać naprawdę pyszne i smaczne dania obiadowe, a nawet sałatki. Nie są one także zbyt trudne w pielęgnacji, więc nawet na balkonie można pokusić się o wysianie kilku nasion do większych doniczek.

 

cebula

 

Już wiecie zatem, co można wysiewać w marcu. Pamiętajcie jedynie, aby trzymać się tego kalendarza wysiewu, gdyż są to warzywa, które przetrwają przymrozki. Z pewnością nie jest to odpowiedni czas ani dla ogórków, ani dla pomidorów! Życzymy udanych plonów.

 

10 Comments
  1. W najbliższy weekend mam zamiar przygotować grządki do wysiewu warzyw 🙂

  2. Same dobre warzywka sadzimy jak widzę, chyba także coś zasadze

  3. Zaczyna się moja ulubiona pora roku, gdy można zjeść dużo świeżych warzyw! Mam w planie w tym roku spróbować się z rzodkiewką na balkonie 😉

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *