Uprawa rzodkiewki strączkowej i szczypiorku czosnkowego – rzadkie okazy w ogrodzie

Uprawa rzodkiewki strączkowej i szczypiorku czosnkowego – rzadkie okazy w ogrodzie

Przywykliśmy do uprawiania tradycyjnych warzyw w ogrodzie, np. czosnku, rzodkiewki, fasoli, kapusty itp. Bardzo rzadko sięgamy po niecodzienne warzywa, o których niewiele osób wie, nie mówiąc już o tym, że niewiele osób je jadło. Do takich warzyw należą m.in.: rzodkiewka strączkowa i szczypiorek czosnkowy. Jak je uprawiać? Do czego można je dodać?

Uprawa rzodkiewki strączkowej

Wyglądem przypomina nieco fasolę lub niedojrzałą papryczkę chili, jednak smak ma całkowicie odmienny, rzodkiewka strączkowa lub inaczej czubata jest warzywem, które z pewnością nie jest znane wszystkim, jednak bardzo prosto je zasadzić i w łatwy sposób pielęgnować. Co istotne, nasiona rzodkwi strączkowej zakupimy bez problemu w sklepach internetowych lub lepiej zaopatrzonych sklepach ogrodniczych. Możemy je wysiać na wiosnę, po pierwszych przymrozkach do ziemi i cieszyć się z udanych plonów. Pamiętajmy o tym, by dbać o zasadzone nasiona. Trzeba także uważać na szkodniki  i ptaki, gdyż zwierzęta te lubią niszczyć ledwo wschodzące sadzonki oraz wydziobywać nasiona.

Rzodkiew strączkowa, czubata

Zbiory

Rzodkiewkę strączkową zbieramy podobnie do fasoli. Im częściej będziemy zbierać rzodkiewki, tym więcej ich urośnie. Niestety, starsze okazy, które nieco zbyt długą będą na krzaku, robią się łykowate i gumiaste. To jest także jednym z głównych powodów, dlaczego ludzie nie decydują się zbyt często na uprawę rzodkiewki. Nie wiedzą, kiedy dokładnie zebrać plon.

Co istotne, rzodkiewka najlepiej smakuje podsmażana lub na surowo, dodawana do kanapek lub sałatek. Jest to świetny dodatek do wielu potraw. Warto jednak przyzwyczaić się do tego smaku, osoby, które oczekują smaku tradycyjnej rzodkiewki, raczej się zawiodą. Rzodkiewki mają jednak podobny smak do sałaty liściowej.

szczypiorek czosnkowy
kwiaty szczypiorku czosnkowego

Szczypiorek czosnkowy

Smak czosnku i szczypiorku w jednym? Można to osiągnąć, sadząc w ogrodzie szczypiorek czosnkowy. Co to jest za warzywo? Wyglądem przypomina tradycyjny szczypior, który dodaje się do obiadu lub na kanapki, jednak smakiem nieco się różni. Szczypiorek ten ma nieco ostry posmak oraz wyrazisty smak czosnku. Świetnie ubogaca wiele różnorodnych dań na ciepło i na zimno.

szczypiorek
Szczypiorek czosnkowy świetnie sprawdza się w kuchni

Co ciekawe, może on rosnąć przez wiele lat w jednym miejscu i nie wymaga specjalnej pielęgnacji. Owady oraz szkodniki raczej nie niszczą go, gdyż wielu okazom zwierząt nie pasuje specyficzny zapach. Szczypiorek można zbierać cały rok, choć najlepiej jest zbierać go jak najwięcej wiosną, przed zakwitnięciem kwiatów lub tuż po ścięciu. Kwiaty powodują, że liście się rozrastają, zakłócając nieco rozrost samego szczypiorku. Co istotne, szczypiorek czosnkowy rozrasta się najbardziej dopiero po dwóch, trzech latach od zasadzenia, wtedy naprawdę jest co zbierać! Warto wiedzieć także, że roślina ta uważana jest bardzo często zwyczajnie za odmianę czosnku i nazywana jest czosnkiem bulwiastym.  Niektórzy też hodują tę roślinę w doniczkach, wszystko zależy od preferencji.

Rzodkiewka strączkowa i szczypiorek czosnkowy, to dwie ciekawe i niezbyt popularne odmiany warzyw, które warto zasadzić choć raz w ogródku. Jeśli lubimy świeże dodatki z grządek do sałatek lub na kanapki z pewnością przypadną nam do gustu.

A Wy już kiedyś próbowaliście tych niecodziennych warzyw? 🙂

 

6 Comments
  1. No to mnie mega zaskoczyłaś, nie miałam pojęcia że są wersje strączkowe tak popularnych i znanych roślin. Pozdrawiam serdecznie

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *