Uprawa rabarbaru w ogrodzie i jego zastosowanie

Uprawa rabarbaru w ogrodzie i jego zastosowanie

Stosowany do ciast i kompotów, rabarbar, jest coraz chętniej uprawianym warzywem w polskich ogrodach. Zapewniając mu odpowiednie warunki, będziemy cieszyć się z obfitego plonu co roku. Rabarbar zwykle potrafi „odnaleźć” się w naszym zimowych klimacie, co pozwala mu na dobry wzrost już wczesną wiosną. W jaki sposób uprawiać rabarbar? Jakie warunki należy zapewnić temu warzywu? Zobaczcie!

Rabarbar to warzywo!

Wielu może być zdziwionych faktem, że rabarbar tak naprawdę to warzywo, choć powszechnie przyjęło się, że owoc. Jest on jednym z najłatwiejszych roślin do upraw, bardzo często na terenach Polski, można spotkać rabarbar rosnący dziko, gdyż świetnie czuje się w klimacie umiarkowanym.  Wygląd rabarbaru jest niecodzienny, gdyż cechują go rozłożyste liście oraz długa łodyga. To właśnie ona jest jadalna, natomiast liście należy wyrzucić. Warto zaznaczyć, że rabarbar raczej nie będzie „zdobił” naszego ogrodu, dlatego najlepiej jest posadzić go w grządkach obok innych warzyw. Dla niektórych jego smak również pozostawia wiele do życzenia, trzeba wiedzieć, że rabarbar ma lekko kwaśny posmak, dlatego nie każdemu przypadnie do gustu.

Jadalną częścią rabarbaru są łodygi, natomiast liście wyrzucamy

 

Warunki uprawy

Przed posadzeniem rabarbaru, ziemię należy dokładnie odchwaszczać. Ponadto warto odpowiednio nawieźć ją kompostem, dzięki temu stanie się żyzna i będzie idealnym podłożem pod uprawę. Bardzo dobrze sprawdzi się także podsypywanie mieszanką potasu. Rabarbar wymaga nasłonecznienia, jednak bardzo dobrze rośnie także w miejscach nieco zacienionych. Warzywo to najlepiej sadzić na przełomie września i października, sadzonki powinny przetrwać zimę, dlatego wystarczy zaopatrzyć się w 2 lub 4. Pamiętajmy, aby nie kupować sadzonek niewiadomego pochodzenia, gdyż mogą nam bardzo szybko zwiędnąć.

Rabarbar to warzywo! Mimo to świetnie nadaje się na ciasto.

Jak dbać o rabarbar

Sadzonki sadzimy z metrowym rozstawem, wtedy będą mogły swobodnie się rozrosnąć. Jeżeli uprawialiśmy już w tym sezonie rabarbar, jesienią wykopujemy karpy i wkładamy do ziemi jak sadzonki. Tak przygotowaną roślinę przykrywamy ściółką, by nie zmarzła przez zimę. Pamiętajmy, że gdy pierwsze pędy się pojawią, musimy roślinę podlać, jednak nie róbmy tego zbyt obficie, ponieważ korzenie rabarbaru mają tendencję do gnicia. Co istotne, rabarbar wymaga trzykrotnego, sporego nawożenia: wiosną, gdy sadzonki będą dojrzewać, po zbiorach końcem sierpnia i podczas sadzenia nowych roślin, czyli jesienią.

Zbiory rabarbaru

Rabarbar bardzo szybko dojrzewa i zbiory rozpoczynają się już w kwietniu, jest to jedna z głównych zalet uprawy roślin, które zimują w glebie. Zbiór należy zakończyć już końcem lipca, by roślina mogła się nieco wzmocnić. Pamiętajmy o podcinaniu pędów. Jeżeli uprawiamy rabarbar już kilka lat, pamiętajmy o tym, by wykopać karpy, oczyścić glebę i zasadzić je w innym miejscu. Zmiana środowiska co 7 – 10 lat dobrze wpływa na rozwój tego warzywa.

Co ciekawe, głównymi szkodnikami rabarbaru, które mogą sprawdzić, że nasze warzywo przestanie dojrzewać, są mszyce i ślimaki. O tym, jak zwalczać te szkodniki, poczytacie poniżej:

Zwalczanie mszyc

Walka z ślimakami w ogrodzie

Rabarbar jest świetnym dodatkiem do wielu dań, wypieków, czy sałatek. Warto uprawiać go w ogrodzie.

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *