Wiosna i lato to szczególne pory roku. Przyroda budzi się do życia, na zewnątrz jest ciepło, a wysokie temperatury sprzyjają spędzaniu czasu na świeżym powietrzu, a także wspólnemu grillowaniu. Jaki sprzęt wybrać, aby w pełni móc cieszyć się ze smacznych i dobrze przyrządzonych potraw? Sprawdźcie!
Najpopularniejsze rozwiązanie – grill węglowy
Wybór odpowiedniego grilla może wydawać się prosty, jednak dobrze jest przemyśleć kilka istotnych kwestii, dzięki którym będziemy mogli postawić na taki sprzęt, jaki nas w pełni usatysfakcjonuje. Najbardziej popularnym rodzajem grilla jest grill węglowy. Tego typu sprzęt możemy spotkać niemalże w każdym ogródku. Nic dziwnego, skoro jest naprawdę tani oraz bardzo łatwo dostępny. Grill węglowy zakupimy już nawet za kilkanaście złotych na stacji benzynowej lub w markecie. Mimo że jest to wersja jednorazowa, świetnie sprawdzi się na imprezach studenckich lub na biwaku z przyjaciółmi.
Najczęściej wybieraną opcją grilla węglowego, jest sprzęt składający się z blaszanej misy na nóżkach oraz rusztu. Jego koszt waha się w przedziale od 150 do 300 zł w zależności od sposobu wykonania i wielkości. Cena do jakości jest jak najbardziej korzystna, ponieważ taki grill z pewnością posłuży nam przez lata. Ponadto sprzęt ten jest niezwykle mobilny, z łatwością można go przenosić po ogrodzie i ustawiać w odpowiednim miejscu, dodatkowo bez problemu spakujemy go do samochodu. Czyszczenie jest bardzo łatwe, wystarczy umyć dokładnie ruszt lub używać jednorazowych tacek do grillowania, a misę opróżnić z nadmiaru popiołu. W marketach budowlanych znajdziemy także specjalne odkurzacze, które pomogą nam pozbyć się problemu z popiołem. Niestety, dla tych, którzy nie lubią zapachu dymu lub nie mogą przebywać w jego otoczeniu, tego typu grill się z pewnością nie sprawdzi.
Sezon na grilla w pełni. Jest to świetny pomysł na zorganizowanie spotkania dla przyjaciół na świeżym powietrzu!
Grill bezdymny
Bez problemu jednak osoby te mogą zdecydować się na tę opcję. Grille te także są węglowe, ponieważ w ich środek wsadza się tubę z węglem kalorycznym (np. kokosowym). Węgiel ten bardzo dobrze się spala. Wnętrze sprzętu smaruje się specjalnym żelem, zapala, a następnie podłącza się wiatrak, który sterowany jest bateriami. Palenisko niezwykle szybko się rozpala, niwelując praktycznie wszystkie nieprzyjemne zapachy. Tego typu grill można bez problemu używać nawet w domu przy okapie. Niestety, jest on sporo droższy niż „zwykły” grill węglowy. Jego koszt to około 600 zł w górę, dodatkowo trzeba zaopatrzyć się w specjalny węgiel oraz żel. Komfort użytkowania jest jednak o wiele większy, a przyrządzone potrawy nie tracą na jakości.
Do domowego użytku – grill elektryczny
Jeśli lubimy potrawy z grilla, ale nie mamy warunków na to, by grillować w ogrodzie, zawsze możemy zakupić grill elektryczny. Jest to świetna alternatywa dla grilla bezdymnego, ponieważ tak samo grill ten nie emituje dymu i nieprzyjemnego zapachu. Nabyć go można po niezwykle przystępnych cenach, już od około 170 zł. Potrawy przyrządzimy na nim nie tylko w domowym zaciszu, ale też o wiele szybciej, ponieważ grill ten w momencie się nagrzewa. Czyszczenie tego sprzętu jest także bardzo łatwe! Grille elektryczne wyposażone są w samoczyszczące się grzałki, natomiast pod rusztem znajduje się misa, do której ścieka tłuszcz. Wystarczy wyciągnąć i porządnie ją umyć. Niewątpliwą zaletą tego sprzętu jest fakt, że bardzo szybko można na nim smaczne potrawy. Minusem natomiast jest to, że do jego działania potrzebny jest prąd oraz jeśli ktoś preferuje posmak dymu na potrawach, tutaj niestety go nie otrzyma.
Grill elektryczny jest bardzo dobrym rozwiązaniem, jeśli lubimy zdrowe, ugrillowane potrawy, a nie przepadamy za charakterystycznym dymem grilla i bałaganem!
Z zachodu do Polski – grill gazowy
Coraz popularniejszy staje się u nas grill gazowy. Ten sprzęt, na masową skalę używany w USA, wkrada się powoli w nasze łaski. Co prawda jest to grill przeznaczony z pewnością dla dużych ogrodów oraz dla osób, które często i chętnie przyrządzają potrawy z grilla. Sprzęt ten jest sporych rozmiarów i zwykle znajduje się na nim kilka palników (od 1 do 6), dzięki którym można ugrillować jedzenie. Do działania wymaga stałego uzupełniania butli z gazem. Jego cena zaczyna się od około 400-500 zł. Bardziej rozbudowane urządzenia, umożliwiają podpiekanie mięsa w wysokich temperaturach, np. steków, ponieważ posiadają dodatkowe palniki. Mimo że grill ten pozwala na niemal natychmiastową pracę, a pamiętać trzeba tylko o butli z gazem, niestety nie nadaje się do podróży oraz przenoszenia z miejsca na miejsce ze względu na swoją wagę i gabaryty.
Grill gazowy to świetne rozwiązanie dla dużych ogrodów. Posiada kilka palników i butle z gazem.
Grillowane potrawy są nie tylko smaczne, ale i zdrowe, ponieważ zawierają o wiele mniej tłuszczu. Jeśli nie lubimy dymnego zapachu, niezwykle charakterystycznego dla potraw z grilla węglowego, możemy zainwestować w sprzęt elektryczny lub bezdymny. Natomiast, jeśli uwielbiamy urządzać Barbecue Party z przyjaciółmi, grill gazowy okaże się strzałem w dziesiątkę!