Przyjęło się, że sezon na warzywa, na zbieranie i cieszenie się ich naturalnym smakiem, jest latem. Nic bardziej mylnego! Nawet jesienią możemy delektować się pysznymi, zdrowymi produktami z własnego ogrodu. Idealnie będą one pasować do potraw na ciepło oraz sałatek i kanapek. Ciekawi Was, jakie to są warzywa? Sprawdźcie!
Warzywa i owoce zbierane jesienią
Każda pora roku ma swój czas na dojrzewanie odpowiednich warzyw. Najbardziej obfity jest sezon letni, kiedy to możemy cieszyć się z domowych pomidorów, ogórków czy papryk. Jesienią natomiast przychodzi pora na warzywa, które nie potrzebują aż tyle słońca, by dojrzewać. Nie każdy zdaje sobie sprawę, że najzdrowiej jest jeść takie produkty, na które jest aktualnie sezon, wtedy najlepiej smakują i mają najlepsze właściwości. Wydawało by się, że jesienią w dużej mierze pozostaje nam odwiedzać markety, jednak nie jest to prawdą. Bardzo dobrze dojrzewają w końcówce roku: rzodkiew, szpinak, koper, roszponka, burak liściowy, sałata masłowa, por, brukselka, czy jarmuż. Z tych warzyw możemy przygotować wiele smacznych i apetycznych potraw. Nie należy również zapominać, że jesienią zbieramy także dynię, późne odmiany jabłek oraz orzechy.
Rzodkiewki idealnie nadają się do sałatek i na kanapkę
Z naturalnych buraków barszcz smakuje najlepiej!
Sadzenie i wysiew nasion
Większość tych warzyw wysiewamy głównie w sierpniu. Warto zacząć od roszponki i buraków liściowych, ponieważ ich okres wegetacji trwa od 60 do 70 dni. Sadźmy je do końca sierpnia! Tuż po nich dobrze jest posiać rzodkiewkę i szpinak. Ich okres wegetacyjny wynosi od 40 do 60 dni. Następnie przychodzi kolej na koper i sałatę, które wegetują około półtorej miesiąca. Oprócz warzyw, charakteryzujących się krótkim dojrzewaniem, możemy uprawiać także te dojrzewające nawet 3, 4 miesiące. Należą do nich: por, jarmuż i brukselka. Sadzimy je w okolicach maja i czerwca, a zbieramy w październiku lub listopadzie.
Zbiory
Zbiory zaczynamy od buraków, kopru i rzodkiewki, gdyż te warzywa zwykle najwcześniej się pojawiają. Następnie zbieramy szpinak, a w końcu roszponkę, która często potrafi dojrzewać pod warstwą śniegu. Zbiory tych produktów odbywają się około października, aż do późnego listopada. W listopadzie zbieramy także warzywa z długiego okresu wegetacyjnego, czyli por, brukselkę i jarmuż.
Jarmuż jest bogaty w wiele minerałów, m.in wit. K, A, C
Sałata świetnie komponuje się z daniami obiadowymi
Późne warzywa nadają się idealnie do przyrządzania sałatek, sosów, zup czy na kanapki. Niektóre z nich tak, jak np. rzodkiewka mogą dłużej leżeć i być zdatne do spożycia nieco później, nie w pierwszej kolejności. Warto zdecydować się na uprawę warzyw w każdej porze roku, nie tylko tych, dojrzewających latem. Dzięki temu zaoszczędzimy sobie wizyt w marketach i spożywania bezsmakowych ogórków, pomidorów czy rzodkiewek. Dobrze jest zaznajomić się także z porami zbierania poszczególnych produktów, ponieważ dzięki tej wiedzy unikniemy zakupu ogórków zimą lub rzodkiewek latem. Jeżeli spotkamy w sklepach te warzywa w okresie, w którym akurat nie ma na nie sezonu, najprawdopodobniej nie pochodzą one z polskich upraw lub są sztucznie wyhodowane.
Naturalne, domowe warzywa to przede wszystkim stawianie na zdrowe odżywianie, które jest bardzo ważne do prawidłowego działania naszego organizmu i kondycji ciała! W końcu już Hipokrates zauważył, „jesteś tym, co jesz”!