Pomidory i ogórki – jak je sadzić i pielęgnować?

Pomidory i ogórki – jak je sadzić i pielęgnować?

Do sałatek, kanapek, gotowania, podczas diety – ogórki i pomidory, mają różnorodne zastosowania. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do wielu potraw. Najchętniej zjadane w porze letniej, gdy są najbardziej soczyste i bogate w witaminy. Najsmaczniejsze i najzdrowsze są oczywiście te z domowych upraw i własnego ogródka. Jeżeli jesteśmy posiadaczami przydomowego kawałka zieleni, sami możemy zasadzić  te ulubione warzywa i je pielęgnować! Chcecie wiedzieć jak to zrobić? Odpowiadamy.

GLEBA

Dobrze przygotowana gleba stanie się najlepszym miejscem wzrostu wszystkich warzyw. Zarówno pomidory, jak i ogórki wymagają odpowiednich warunków, aby móc bez przeszkód dojrzewać. Starajmy się wybierać miejsca dobrze nasłonecznione, gdyż zarówno pomidory, jak i ogórki najlepiej dojrzewają w temperaturze od 16 do 27 stopni.

Ogórki:

Glebę należy użyźnić  czyli porządnie odchwaścić i połączyć z kompostem. Jeżeli ziemia, w której planujemy hodować ogórki jest  uboga w składniki odżywcze, można dodatkowo wysypać na nią fosforu (35-45 g/10 m2) i potasu (165-200 g/10 m2). Substancje pomogą we wzroście i dojrzewaniu ogórków. Wszystkie te prace musimy wykonać jesienią w roku poprzedzającym wysiew i uprawę.

Pomidory:

Podobnie jak w przypadku ogórków, ziemia, do której będziemy sadzić nasze pomidory, również musi zostać odpowiednio  przygotowana – usuwamy z niej wszystkie chwasty i użyźniamy kompostem. Czynności te możemy wykonać także w roku poprzedzającym uprawy. Oprócz tego musimy pamiętać, aby spulchnić ziemię wieloskładnikowym nawozem mineralnym na głębokość około 20 cm. Możemy to zrobić bezpośrednio przed zasiewem, we wcześniej przygotowanych dołkach, dokładnie tam, gdzie zasadzimy nasze pomidory.

SIEW I SADZONKI

Wysiewanie nasion do gruntu musi odbywać się dopiero po przymrozkach, czyli zwykle jest to okres po 15 maja lub w pierwszej połowie czerwca. Zmieniający się klimat nie daje nam gwarancji, kiedy dokładnie nastąpią ostatnie mrozy, dlatego nie należy się zwieść kilkoma ciepłymi dniami w kwietniu lub początkiem maja. Lepiej odczekać trochę czasu. Najbezpieczniejsza będzie metoda posadzenia gotowych już sadzonek, które możemy sami wyhodować w doniczce u nas w domu, szklarni lub tunelu foliowym.

Ogórki:

Nasiona ogórka wysiewamy, gdy temperatura utrzymuje się już w granicach 16 stopni. Rozplanowując poszczególne sadzonki w glebie, dobrze jest zachować odpowiednie rozstawy. W przypadku ogórków gruntowych jest to mniej więcej 80 x 100 cm, a jeśli chodzi o odmiany pnące to w granicach 50-80 x 100 cm. Rozsiewamy zwykle po 2, 3 nasionka do jednego gniazda.

Jeżeli chcemy najpierw wyhodować sadzonki, a dopiero później posadzić je do gruntu, nasiona wsypujemy do doniczki już w kwietniu. Pamiętajmy, aby umieszczać jedno góra dwa nasiona do jednej doniczki, stale podlewać i przechowywać w temperaturze od 16 stopni w nocy do 25 w dzień. Gotowe sadzonki wkładamy do ziemi po przymrozkach. Wcześniej możemy je hartować, czyli przygotowywać do zmiany klimatu i otoczenia i wynosić doniczki z sadzonkami początkiem maja na kilka godzin na zewnątrz. W ten sposób po przesadzeniu lepiej zaaklimatyzują się w glebie.

Pomidory:

Pomidory nie są warzywami, pochodzącymi z Polski, dlatego wysiane wiosną do gruntu, trudniej rosną i dojrzewają, a często nawet nie urosną w pełni. Dlatego lepiej zdecydować się na ulokowanie sadzonek w doniczkach, a dopiero później w glebie. Sadzonki najlepiej przygotowywać już w lutym i zapewniać im temperaturę do 25 stopni, dlatego dobrze jest trzymać je w domu na parapecie tuż nad kaloryferem. Sadzonki wymagają stałego nawodnienia i pielęgnacji. W taki sam sposób jak ogórki, możemy hartować również pomidory. Jest to bardzo dobra metoda, gdyż dzięki niej warzywa przyzwyczajają się do zmiennych warunków atmosferycznych i łatwiej znoszą późniejszą aklimatyzację na zewnątrz.

WYMAGANIA:

Pomidory i ogórki pochodzą z jednej „rodziny” sadzonek. Jeżeli szkodniki zaczną nam niszczyć pomidory, a obok zasadzone mamy ogórki, zwykle zrujnują obie uprawy. Dobrze jest zasadzić inne warzywo pomiędzy pomidorami i ogórkami. Świetnie sprawdzi się, np. sałata lub seler. Warto posadzić gdzieś w okolicy bazylię, odstraszy szkodniki, jak np., krety czy nornice (o ochronie ogrodu przed szkodnikami możecie przeczytać TUTAJ).

Pomidory i ogórki są ciepłolubne. Najlepiej będą się czuć w południowej części ogródka, ponieważ potrzebują długiego nasłonecznienia, od 6 do 8 godzin dziennie. Gdyby słońce było zbyt mocne, możemy przykryć je agrowłókniną. Pamiętajmy także o stałym nawadnianiu warzyw, najlepiej podlewać je wieczorem lub wcześnie rano, aby nagrzana woda nie spaliła liści.

Jeśli mamy tylko niewielki ogródek, z powodzeniem możemy uprawiać warzywa, takie jak pomidory i ogórki! Wystarczy zostawić sadzonki w doniczkach i po przymrozkach wystawiać je na słońce lub ułożyć na trawniku. W miarę wzrostu, możemy przesadzić nasze sadzonki do większych donic.

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *