Odmiany sałat do domowych obiadów

Odmiany sałat do domowych obiadów

To, że warzywa najlepiej smakują z własnego ogrodu, wiadomo nie od dziś. Sporo osób decyduje się na zakup nasion lub sadzonek sałat, gdyż stanowią one bardzo smaczne i kolorowe wykończenie wielu obiadów. Mogą być także świetnym pomysłem na przekąskę w ciągu dnia. Co ciekawe, sałaty możemy podzielić na dwie grupy: pierwszą stanowią te, które zawiązują luźne lub zwarte główki, a drugą te, które tworzą luźne rozety. Jakie sałaty warto zatem zasadzić? Jak się do tego przygotować?

Uprawa sałat

Sałatę uprawiamy z reguły tradycyjnie, choć te nowsze odmiany nie nadają się do uprawy w późniejszych terminach. Gdy jednak sadzonki nam urosną, okopujemy je  i przesadzamy, jeśli stwierdzimy, że są zbyt wysoko. Sadzonki sałat, które posadzimy niżej, mają większe prawdopodobieństwo, że wyrosną nam sporych rozmiarów i przetrwają zimę. Jeśli mamy możliwość zasadzenia ich do szklarni lub tunelu foliowego, warto to uczynić. Wtedy z pewnością możemy liczyć na spore okazy. Co ciekawe, jeśli postawimy na cykorię sałatową, musimy liczyć się z tym, że konieczne będzie przykrycie jej. Niestety, nie jest ona aż tak mrozoodporna i może zniszczyć się.

sałata głowiasta
Jest chyba jedną z najpopularniejszych odmian sałat.

Odmiany sałat na domowy stół

  • Sałata głowiasta – to jedna z najpopularniejszych odmian sałat, które wykorzystywane są do upraw i do domowych obiadów. Nic dziwnego, gdyż można ją najszybciej dostać i do zakupienia i do zasadzenia, a co za tym idzie, warto.
  • Sałata dębolistna – bardzo ciekawa odmiana sałaty, która może być uprawiana również w skrzynkach na balkonie. Nie musimy mieć zatem ogrodu, by móc tego typu sałatę hodować.
  • Roszponka – pyszny dodatek do sałatek, ale to chyba wie każdy, kto uwielbia ten rodzaj posiłków. Pamiętajmy jedynie, że roszponka nie jest mrozoodporna, wiec lepiej uprawiać ją w tunelach foliowych lub pod okryciem.
  • Cykoria liściowa – ta niecodzienna sałata nie należy do najpopularniejszych, jednak coraz więcej osób decyduje się, by wzbogacić nią stół podczas obiadu i zrobić z niej ciekawe dania. Jeśli nigdy nie próbowaliśmy cykorii, warto to zrobić.
  • Rukola – ma charakterystyczny posmak, więc nie jest warzywem, które pasuje wszystkim. Bez problemu jednak możemy pomieszać ją z roszponką i sałatą głowiastą i stworzyć „domowy” miks sałat, który jaki wiadomo, na pewno będzie dużo zdrowszy niż Miksy sałat dostępne w sklepie.
  • Sałaty azjatyckie – to rodzaje sałat o nieco gorczycowym posmaku. Co ciekawe, mają zwykle kolory: czerwony i zielony i są chętnie dodawane właśnie do dań typu azjatyckiego. Ich uprawa nie jest skomplikowana, warto zasadzić je, jeśli dysponujemy miejscem w ogrodzie.
roszponka
Roszponkę trzeba lubić, często dodaje się ją do sałatek.

Sałaty są w przeważającej części dość łatwe w uprawie. Możemy je zatem bez problemu wykorzystywać do sałatek i jako dodatek do obiadu. Z pewnością będą świetnym pomysłem do uprawy nawet dla osób, które nigdy nic nie hodowały lub sadzą w doniczkach lub grządkach podstawowe warzywa, np. pomidory.

 

Cykoria nie jest obecnie najpopularniejszą odmianą sałaty, jednak przez koneserów chętnie zjadaną.

 

 

 

A Wy lubicie sałatki?

 

6 Comments
  1. Super. Mimo że nie przepadam jakoś szczególnie za sałatą to jestem zdecydowanie za urozmaicaniem obiadów.

  2. Bardzo lubię sałatę. Kiedyś uprawiałam ją w ogródku mamy. Jeszcze nie próbowałam jej siać na balkonie w skrsyneczkach, choć myślałam o takim balkon owym ogródku. 🙂 Eukaliptus nie lubię, więc ten rodzaj bym sobie darowała.

  3. U mnie w ogrodzie rządzi królowa majowa czy jakoś tak;) w każdym razie jest idealna do kanapek i oczywiście do obiadów

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *