Nawóz z bananów - jak go wykorzystać?

Nawóz z bananów - jak go wykorzystać?

Banan dla wielu jest jednym z najlepszych owoców, jakie kiedykolwiek jedli. Nic dziwnego, jego gładka konsystencja, a także niesamowicie słodki smak sprawiają, że można z niego tworzyć zarówno pyszne desery, jak i smoothie. Co ciekawe, skórka z banana wykorzystywana jest także w ogrodnictwie. Czy wiedziałeś, że można z niej zrobić przydatny nawóz do kwiatów? Zapraszamy do przeczytania naszego artykułu! Przedstawiamy w nim kilka ciekawostek, w jaki sposób można wykorzystać nawóz z bananów.

Banan – jakie ma właściwości?

Osoby, które na co dzień nie zajmują się ogrodnictwem, mogą nie wiedzieć, że skórkę z banana można wykorzystywać. Jest ona bowiem bogata w bardzo wiele minerałów i związków organicznych, które stają się wartościowym pożywieniem właśnie dla roślin. Co istotne, skórka z banana zawiera sporo potasu, bardzo dużo fosforu, magnez, krzem, siarkę, wapń. Wszystkie te minerały odgrywają kluczową rolę we wzroście i dojrzewaniu warzyw owoców i roślin. Dlatego nie wyrzucaj zatem skórki z banana! Wykorzystaj ją jako pokarm dla swoich kwiatków i warzyw z ogródka.

Jak przygotować nawóz z bananów?

Po posileniu się tym owocem, pokrój skórkę na mniejsze kawałki i włóż do ziemi, do której wkrótce będziesz sadzić rośliny. Pamiętaj, aby wykonać tę czynność nieco wcześniej, ponieważ skórka będzie miała czas na rozłożenie się i użyźnienie gleby. Warto tę zejść się tym około 2-3 tygodnie przed sadzeniem konkretnej rośliny.

Oczywiście skórka z banana nie rozłoży się całkowicie przez okres trzech tygodni, natomiast będzie w stanie nieco użyźnić już i odżywić glebę, dlatego rośliny, które zostaną zasadzone w niej, będą mogły od razu czerpać z minerałów.

Wywar ze skórek banana

Skórka od banana jako nawóz sprawdza się również pod postacią wywaru. W jaki sposób przygotować taki napój dla roślin i warzyw?  Świeżą skórkę z banana włóż do naczynia litrowego i zalej ciepłą wodą. Po około dwóch dniach rozcieńcz otrzymany wywar ponownie z wodą w proporcjach 1:1. W ten sposób przygotowany preparat posłuży do podlewania roślin ogrodowych i doniczkowych. Można też opryskiwać nim niektóre warzywa, w celu odstraszania różnorodnych insektów. Skórka z banana do kwiatów sprawdza się idealnie jako naturalny zraszacz i odstraszacz inwazyjnych owadów.

banan
Banan jest świetnym owocem, który sprawdza się jako nawóz

Proszek ze skórki z banana

Brzmi trochę abstrakcyjnie prawda? Mimo wszystko ze skórki z banana da się przygotować także proszek! Wystarczy jedynie dokładnie oczyścić skórkę z miąższu tak, aby pozostała sama struktura i wysuszyć ją na słońcu. Można też wykorzystać do tego piekarnik. Następnie skórkę należy zmielić w młynku lub rozetrzeć w moździerzu, czy przetrzeć na tarce. Takim proszkiem można posypywać ziemię. Preparat stosuje się raz na trzy, cztery tygodnie i wykorzystuje się jedną, dwie łyżeczki proszku. Można też w ten sposób przygotowany nawóz wsypywać bezpośrednio do ziemi, do której sadzi się sadzonki.

 

banan
Skórka z banana ma wiele witamin i minerałów, które pozwalają roślinom i warzywom szybciej dojrzewać.

Oczyszczanie owoców

Pamiętaj, że banany musisz dokładnie umyć przedtem niż wykorzystasz ich skórkę jako nawóz. Najlepiej dokonać tego przed zjedzeniem owocu, dlatego dokładnie wyszczotkuj miękką szczoteczką powierzchnię skóry banana, osusz go, następnie zjedz owoc i wykorzystaj skórkę.

Nie da się ukryć, że naturalne nawozy są najlepsze, dzięki temu masz pewność, że Twoje sadzonki wolne są od różnorodnych chemikaliów i konserwantów. Rośliny dużo piękniej i ozdobniej kwitną, natomiast warzywa i owoce są zdrowsze. Skórka z banana jest bogata w bardzo wiele minerałów i witamin, między innymi fosfor i wapń. Warto zatem zdecydować się na jej wykorzystywanie.

10 Comments
  1. Juz gdzies czytalam o takim wykorzystaniu bananow, starqm sie tez w ten sposob recyklingowac banany:)

  2. Nie wiedziałam, że banany mają tyle zastosowań. Człowiek uczy się całe życie!

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *