Lato w ogrodzie

Lato w ogrodzie

Dla jednych najlepsza pora w całym roku, dla innych utrapienie w związku z upałami. Nie da się ukryć jednak, że jest to świetny czas dla większości warzyw i owoców. Powoli zaczynają dojrzewać i wkrótce doczekamy się pierwszych zbiorów! A może już macie za sobą pierwsze obieranie pomidorów, ogórek i malin? Zobaczcie, jak może wyglądać lato w ogrodzie!

Borówki i jeżyny

Kto ma borówki, ten wie, że już niedługo będzie mógł je zerwać z krzaka i zrobić pyszny sok, wykorzystać do ciasta lub zwyczajnie zjeść w ramach podwieczorku. Jak widzicie, my mamy borówkę zabezpieczoną przed ptactwem, gdyż co roku ptaki wyjadały wszystkie owoce z krzaka. Wykonanie w ten sposób ochrony sprawi, że będziemy mogli bez problemu zdjąć ją w odpowiednim momencie i zerwać owoce. Co istotne, zabezpieczenie pozwala na dostarczanie wody oraz zapewnia swobodny wzrost rośliny. Borówki są bardzo zdrowe i bogate w szereg witamin i antyoksydantów. Zawierają takie witaminy, jak: C, A, E. Szklanka borówek to tylko 80 kalorii, więc bez problemu możemy pozwolić sobie na taki rodzaj deseru.

 

 

 

 

Borówki w specjalnym, ręcznie robionym „ochraniaczu”, by ptaki nie wyjadały owoców

 

Borówki są pysznym dodatkiem do ciast albo można z nich zrobić sok 🙂

Choć smakiem tych owoców możemy się cieszyć dopiero późniejszym latem, już sporo mają owoców, które muszą tylko dojrzeć. Mowa oczywiście o jeżynach. My wykorzystujemy je do zrobienia soku, który świetnie sprawdza się zimą do herbaty! Jeżyny mają nieco kwaśniejszy smak niż maliny, ale zawierają bardzo dużo witaminy C! W naszym ogrodzie bardzo prężnie rozwijają się także maliny, choć pogoda w tym roku nie sprzyjała im zbytnio, możemy już zrywać pierwsze owoce.

Jeżyny zaczynają powoli dojrzewać

lato w pomidorach

W ogrodzie zaczynają dojrzewać powoli pomidory. Wiele odmian ma już dorodne owoce, które wkrótce będzie można zerwać, jak tylko „nabiorą koloru”. Pierwsi ochotnicy, testujący ogórki już się znaleźli, dzięki temu możemy kosztować pysznych ogórków w zalewie, lubicie też? Nietrudno nie zgodzić się z faktem, że najlepsze pomidory pochodzą z przydomowego ogrodu. Ich niepowtarzalny smak ubogaca wiele sałatek oraz kanapek!

 

Nasze pomidory są już całkiem spore, za niedługo zaczną dojrzewać!

 

Pierwszy „rzut” ogórków mamy już za sobą 🙂

Jak można zauważyć, siejemy jeszcze pietruszkę, którą dodajemy do zup i sosów. Pietruszka prosto z grządki to całkowicie coś innego, niż ta zakupiona w markecie. Jeśli sadzicie u siebie w ogródku pietruszkę, nadmiar możecie posiekać i zamrozić w lodówce. Świetnie sprawdzi się zimą jako przyprawa do zup, nie straci oczywiście swojego niepowtarzalnego smaku i aromatu. Śliwki to także nasz letni przysmak. Z niecierpliwością czekamy na to, aż dojrzeją, by zrobić przepyszne ciasto oraz wykorzystać je jako nadzienie do klusek.

Pietruszka jest idealna do zup i sosów

Lato w ogrodzie to przede wszystkim smaczny czas. Jeśli stawiamy na warzywniak, już teraz możemy zrywać niektóre dojrzałe owoce lub warzywa, ciesząc się ich smakiem. Bardzo lubimy tę porę roku ze względu na ilość naturalnych składników, które możemy wykorzystywać w naszej kuchni.

A Wy? Macie ogrody i warzywniaki? Co hodujecie?

7 Comments
  1. Uwielbiam lato między innymi za to bogactwo owoców i warzyw. Ja jeszcze ogrodu nie mam, ale od tego roku mam wreszcie działkę i myślę,że za rok już będę się cieszyła pierwszymi plonami.

  2. Ja na swoim podwórku nie mam noc 🙂 Fajnie to wygląda 🙂

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *