Jest to roślina, która do złudzenia przypomina pietruszkę, oczywiście mowa o pasternaku! Warzywo to wygląda praktycznie tak samo, jak nasza pietruszka i jadalny jest oczywiście także korzeń podobnie, jak w przypadku uprzednio wspomnianego warzywa. Pasternak należy do rodziny selerowatych i jest nieco słodszy od pietruszki. Warto dodać, że jest także polecany osobom, które stosują dietę niskokaloryczną. Zawiera jedni 75 kalorii na 100 gram. Co można jeszcze powiedzieć o tej roślinie? Zobaczcie poniżej.
Co wiemy o tym warzywie?
Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale pasternak był kiedyś bardzo popularnym warzywem w osiemnastowiecznej Europie. Bardzo chętnie go hodowano, natomiast później wyparły go popularniejsze ziemniaki, które odtąd stanowiły bazę wielu dań obiadowych. Warto dodać, że pasternak jest rośliną dwuletnią, jednak nasiona, które posadzimy w danym roku, w marcu, nie dadzą nam zbyt obfitego plonu. Warzywa te będą nadawały się raczej jedynie do zupy. W kolejnym roku możemy spodziewać się naprawdę sporych plonów, oczywiście wtedy, kiedy rzeczywiście jest urodzaj.

Pamiętajcie o tym że…
No właśnie! Jest jedna bardzo istotną rzeczą, o której należy pamiętać. Jeżeli zbieracie warzywo z ziemi, musicie robić to w rękawiczkach. Niestety, ale liście pasternaku są trujące, zawierają fototoksyczne substancje, należy po zbieraniu pasternaku umyć dokładnie ręce i od razu odciąć liście.

Wysiew pasternaku
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, pasternak wysiewamy w marcu. Musicie zwrócić jedynie uwagę na nasiona. Powinny być one nowe, chodzi o to, że nasiona kupione w saszetkach, mają zdolność kiełkowania do około dwóch lat od zebrania ich. Nie należy zatem wysiewać pasternaku po terminie przydatności nasion. Co ciekawe, pasternak nie ma zbyt dużych wymagań. Należy jedynie pamiętać o tym, aby go regularnie nawadniać, jeśli panuje upalne lato. Natomiast jeden z lepszych korzeni uzyskacie, gdy wsadzicie pasternak do ziemi żyznej lub piaszczysto-gliniaste. Jak sprawdzić żyzność gleby? Wystarczy zakupić odpowiedni przyrząd w sklepie ogrodniczym, który potwierdzi nam rodzaj naszej gleby.

Co ciekawe, pasternak może osiągać nawet do 40 cm długości i mieć bardzo dużą grubość. Tym różni się przede wszystkim od pietruszki! Pamiętajcie jednak, że jest to pasternak dwuletni, warzywo to można wykorzystywać do sałatek, dań obiadowych, a także do sosów. Charakterystyczny, migdałowo-korzenny smak i zapach z pewnością stan się urozmaiceniem niejednej potrawy
a Wy hodujecie pasternak u siebie jedliście go już kiedyś?
oj z tym warzywem mam przykre wspomnienia. Jak byłam młodsza własnie jego liście mnie opiekły i to dośc duzo całą nogę . masz rację trzeba najlepiej w rękawicach przy nim robić.
mam nadzieje ze nic powazniejszego Ci sie nie stało!
Słyszałam o tym warstwie, ale nigdy nie miałam okazji próbować, jak smakuje. Może kiedyś spróbuję. 🙂
zachęcam 🙂
Nigdy jeszcze nie jadłam pasternaku niestety. Ale już dobrze wiedzieć na zaś, że jego liście są trujące.
🙂 cieszę się, że artykuł się przydał 🙂
Wiem że takie warzywo istnieje ale nigdy nie miałam okazji go do niczego urzyc ?
może jeszcze będzie okazja 🙂
O losie- to nie umiem odróżnić pasternaku od pietruszki 😀
😀 😀 fakt, to jest trudne:)