Kilka słów o pasternaku

Kilka słów o pasternaku

Jest to roślina, która do złudzenia przypomina pietruszkę, oczywiście mowa o pasternaku!  Warzywo to wygląda praktycznie tak samo, jak nasza pietruszka i jadalny jest oczywiście także korzeń podobnie, jak w przypadku uprzednio wspomnianego warzywa. Pasternak należy do rodziny selerowatych i jest nieco słodszy od pietruszki. Warto dodać, że jest także polecany osobom, które stosują dietę niskokaloryczną. Zawiera jedni 75 kalorii na 100 gram. Co można jeszcze powiedzieć o tej roślinie? Zobaczcie poniżej.

Co wiemy o tym warzywie?

Niewiele osób zdaje sobie z tego sprawę, ale pasternak był kiedyś bardzo popularnym warzywem w osiemnastowiecznej Europie.  Bardzo chętnie go hodowano, natomiast później wyparły go popularniejsze ziemniaki, które odtąd stanowiły bazę wielu dań obiadowych. Warto dodać, że pasternak jest rośliną dwuletnią, jednak nasiona, które posadzimy w danym roku, w marcu, nie dadzą nam zbyt obfitego plonu. Warzywa te będą nadawały się raczej jedynie do zupy. W kolejnym roku możemy spodziewać się naprawdę sporych plonów, oczywiście wtedy, kiedy rzeczywiście jest urodzaj.

pasternaki
Pasternak przypomina nieco pietruszkę. Można go jednak rozróżnić od pietruszki tym, że ma okrągłą stopkę na nać.

Pamiętajcie o tym że…

No właśnie! Jest jedna bardzo istotną rzeczą, o której należy pamiętać. Jeżeli zbieracie warzywo z ziemi, musicie robić to w rękawiczkach. Niestety, ale liście pasternaku są trujące, zawierają fototoksyczne substancje, należy po zbieraniu pasternaku umyć dokładnie ręce i od razu odciąć liście.

pasternaki z nacią
Trzeba pamiętać o usunięciu naci, gdyż ma właściwości szkodliwe

 

Wysiew pasternaku

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, pasternak wysiewamy w marcu. Musicie zwrócić jedynie uwagę na nasiona. Powinny być one nowe, chodzi o to, że nasiona kupione w saszetkach, mają zdolność kiełkowania do około dwóch lat od zebrania ich. Nie należy zatem wysiewać pasternaku po terminie przydatności nasion. Co ciekawe, pasternak nie ma zbyt dużych wymagań. Należy jedynie pamiętać o tym, aby go regularnie nawadniać, jeśli panuje upalne lato. Natomiast jeden z lepszych korzeni uzyskacie, gdy wsadzicie pasternak do ziemi żyznej lub piaszczysto-gliniaste. Jak sprawdzić żyzność gleby? Wystarczy zakupić odpowiedni przyrząd w sklepie ogrodniczym, który potwierdzi nam rodzaj naszej gleby.

 

Pasternak świetnie sprawdza się do dań obiadowych

Co ciekawe, pasternak może osiągać nawet do 40 cm długości i mieć bardzo dużą grubość. Tym różni się przede wszystkim od pietruszki! Pamiętajcie jednak, że jest to pasternak dwuletni, warzywo to można wykorzystywać do sałatek, dań obiadowych, a także do sosów. Charakterystyczny, migdałowo-korzenny smak i zapach z pewnością stan się urozmaiceniem niejednej potrawy

 

a Wy hodujecie pasternak u siebie jedliście go już kiedyś?

10 Comments
  1. oj z tym warzywem mam przykre wspomnienia. Jak byłam młodsza własnie jego liście mnie opiekły i to dośc duzo całą nogę . masz rację trzeba najlepiej w rękawicach przy nim robić.

  2. Słyszałam o tym warstwie, ale nigdy nie miałam okazji próbować, jak smakuje. Może kiedyś spróbuję. 🙂

  3. Nigdy jeszcze nie jadłam pasternaku niestety. Ale już dobrze wiedzieć na zaś, że jego liście są trujące.

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *