Jak przechowywać jabłka na zimę?

Jak przechowywać jabłka na zimę?

Jabłka należą do grupy najchętniej hodowanych owoców w Polsce. Nie ma się zatem co dziwić, że wiele osób, mających swój ogród, zwykle sadzi  jedną lub kilka jabłoni. Warto dodać także, że drzewa te są jednymi z najbardziej urodzajnych krzewów. Rozrostowi i dojrzewaniu ich owoców sprzyja, panujący w Polsce odpowiedni klimat, dlatego bardzo często cieszymy się z obfitego plonu. W jaki sposób dobrze przechowywać jabłka na zimę, by móc korzystać przez długi czas z zapasów? Zobaczcie!

Przechowywanie jabłek na zimę

Profesjonalne przechowywanie tych owoców odbywa się w specjalnych chłodniach. Jak wiadomo, w domowych warunkach, gdy nie hodujemy jabłek na sprzedaż, składujemy zapasy najczęściej w piwnicach. Musimy pamiętać jednak, że owoce te potrzebują dogodnych warunków, inaczej zgniją lub za szybko dojrzeją. Zastanawiacie się, co takiego należy zrobić, by przechować jabłka do następnego sezonu? Koniecznie przeczytajcie kilka wskazówek poniżej.

Jakie jabłka magazynujemy?

Pierwszą, najważniejszą sprawą jest to, że zebrane jabłka muszą nie być przejrzałe, ani od razu gotowe do spożycia. Warto magazynować owoce, które ewidentnie potrzebują jeszcze czasu do spożycia. Należy nie zapominać o tym, że jabłka, które są ubite lub mają nadszarpniętą skórkę, powinny być zjedzone lub przetworzone od razu, np. na sok lub przecier. Owoce z uszkodzeniami mechanicznymi szybciej zaczynają gnić lub pokrywać się pleśnią. Natomiast jabłka robaczywe, niezdatne do użytku, należy natychmiast wyrzucić, gdyż mogą zainfekować inne owoce. Przechowując warzywa, możemy pogrupować je od tych najbardziej dojrzałych, po te najmniej. Najszybciej zdatne do spożycia umieśćmy na górze, natomiast te, które potrzebują nieco więcej czasu, by dojrzeć, na dole.

Pamiętajmy, by wybierać do przechowywania tylko jabłka zdrowe, nietknięte żadną chorobą!

Gdzie trzymamy jabłka na zimę?

Osoby, które magazynują jabłka na sprzedaż, zwykle posiadają specjalne chłodnie. Natomiast, trzymając owoce te dla użytku domowego, najczęściej magazynujemy je w piwnicach lub garażach. Przede wszystkim musimy pamiętać o tym, by zapewnić owocom dogodne warunki. W piwnicy musi być od 0 do 3 stopni. Poniżej tej wartości, jabłka zwyczajnie przemarzną, natomiast powyżej, zbyt szybko dojrzeją. Pomieszczenie powinno być także wentylowane lub dokładnie wietrzone, a dodatkowo musi w nim panować wilgoć. Jeśli nasza piwnica jest sucha, polewajmy podłogę wodą, suche powietrze może doprowadzić do przesuszenia się owoców. Nie zapominajmy jednak także o cyrkulacji, gdyż zamknięta, wilgotna piwnica doprowadzi jabłka do szybkiego gnicia.

Jabłka warto trzymać w specjalnych, drewnianych skrzyniach

Idealne miejsce dla jabłek

Jabłka warto trzymać w drewnianych skrzyniach. Możemy zakupić specjalne skrzynki po 15 kg lub skorzystać z tych, przeznaczonych do cytrusów. Nie zapomnijmy użyć szarych gazet na dno. Najlepiej, gdy położymy aż dwie warstwy. Dobrym rozwiązaniem jest także przykrycie jabłek gazetami. Dzięki temu rozwiązaniu zahamujemy proces wydzielania się etylenu i szybszego dojrzewania jabłek. Etylen zwykle unosi się w powietrzu i przyspiesza procesy dojrzewania i fermentacji. Jest to także powód do tego, by dokładnie wietrzyć pomieszczenie.

Doglądanie jabłek

Pamiętajmy także, by dokładnie przejrzeć wszystkie owoce, zanim umieścimy je w skrzyniach. Warto również doglądać owoców co jakiś czas, czy nie dochodzi do ich zainfekowania lub gnicia. Jeżeli hodujemy jabłka dla siebie i rodziny, i mamy co najmniej kilkadziesiąt kilogramów, zdezynfekujmy wcześniej piwnicę środkiem na grzyby i bakterie. Będziemy mieli wtedy pewność, że większość zbiorów przetrwa nasze warunki. Samych zbiorów najlepiej dokonywać, gdy na zewnątrz panuje ładna pogoda.

Jabłka należy przechowywać w odpowiednich warunkach, dzięki temu dłużej będziemy cieszyć się z zapasów. Najczęstszym miejscem magazynowania „domowych” zbiorów z własnego ogrodu, są piwnice lub pomieszczenia gospodarcze. Jeśli natomiast stawiamy na sprzedaż naszych zapasów, musimy przechowywać jabłka w specjalnych chłodniach.

 

6 Comments
  1. Bardzo ciekawy i pomocny wpis! ? Na pewno nie jednej osobie się przyda ? Pozdrawiam cieplutko ?

Leave a reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *