Jest idealny na przeziębienia, a jego uzdrawiające właściwości znały już nasze babcie. Mowa oczywiście o czosnku. Bardzo dobrze komponuje się z potrawami oraz z leczniczymi miksturami. Najlepiej smakuje prosto z własnego ogródka! Chcecie poznać kilka porad sadzenia czosnku ozimego? Koniecznie przeczytajcie nasz nowy artykuł!
Zastosowanie czosnku
Jeden ząbek czosnku dziennie sprawi, że będziemy bardziej chronieni przed wszelkiego rodzaju infekcjami oraz chorobami. Co najważniejsze, czosnek wzmacnia cały nasz organizm, a zawarte w nim witaminy takie, jak: B1, B2, PP, Prowitamina A, C, pomagają budować odporność! Czosnek odkaża, wspomaga trawienie i nawet chroni przed udarem i zawałem. Poza licznymi zaletami, jego wadą jest na pewno dość intensywny zapach, który przeszkadza wielu osobom. Jeżeli co rano wychodzimy do pracy, warto zjadać ząbek czosnku na kolację na kanapce lub w przygotowanych potrawach na ciepło.
Jak przygotować glebę do sadzenia?
Jeżeli mamy swój ogródek, zasadźmy w nim czosnek! Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się z jego korzystnych właściwości każdego dnia. Warto postawić także na własne uprawy, ponieważ wiemy wtedy, co jemy oraz mamy dostęp do w stu procentach naturalnych produktów. Czosnek potrzebuje gleby dosyć żyznej, najlepiej, gdy ją dodatkowo nieco nawieziemy. Warto przemyśleć sadzenie czosnku wcześniej, gdyż nawożenie gleby, musi się odbywać na rok przed zasadzeniem warzywa. Pamiętajmy koniecznie o płodozmianie! Czosnek bardzo dobrze rośnie w glebach, w których wcześniej znajdywały się warzywa strączkowe takie, jak: bób i fasola oraz w glebie po ogórkach i pomidorach. Nie należy sadzić czosnku po cebuli czy ziemniakach, gdyż może w ogóle nie wyrosnąć. Odpowiedni czosnek do hodowli znajdziemy w sklepach warzywnych lub bezpośrednio w gospodarstwach, zajmujących się uprawami rolniczymi. Nie warto kupować czosnku do sadzenia w marketach. Warzywa te często są pełne ulepszaczy i środków konserwujących, przez co możemy nie doczekać się z nich żadnych plonów. Do ziemi będziemy wkładać pojedyncze ząbki czosnku, które należy wydzielić z całej główki przed wsadzaniem ich do gleby. Każdy z ząbków powinien być zdrowy, tzn. nie mieć podejrzanych nalotów oraz nie gnić.
Czosnek sadzimy nieobciętymi piętkami do dołu
Sadzenie i zbieranie czosnku ozimego
Czosnek ozimy sadzimy początkiem listopada. W glebie wykopujemy niewielkie dołki na około 5 cm i rozstawie około 15 cm, do których wkładamy ząbki czosnku. Należy pamiętać, że ząbki sadzimy piętkami do dołu! Następnie czosnek przysypujemy oraz uklepujemy ziemię. Warzywo zbieramy w lipcu następnego roku, gdy natka zaczyna się przełamywać lub pojawiają się kwiatostany. Warto pamiętać, aby nie czekać za długo ze zbiorem plonów, ponieważ czosnek może zacząć „wyrastać” z ziemi, rozpadać się na ząbki oraz gnić. Jeśli planujemy dłuższą uprawę czosnku, możemy na następny rok zasadzić z własnych plonów! Ząbki, przeznaczone do hodowli, trzymajmy w suchym i chłodnym miejscu przez około 3 miesiące w temperaturze od 3 do 8 stopni, w przeciwnym razie czosnek może nie wyrosnąć.
Czosnek jest bardzo dobrym, naturalnym antybiotykiem, a także wspomaga układ odpornościowy i trawienny. Od pokoleń stosowany w przypadku występowania przeziębień . Z powodzeniem może być sadzony na początku listopada, ponieważ jest odporny na mrozy. Plony zasadzone pod koniec roku zbieramy w lipcu. Pamiętajmy, aby wyjąć z ziemi czosnek o czasie, gdyż później może zacząć gnić. Czosnek jest także niewątpliwie smaczną przyprawą do wszelkich potraw, dlatego dobrze jest hodować go u siebie w ogrodzie, wtedy mamy całkowitą pewność, że jest on naturalny, bez dodatków konserwujących.