Jak hodować dynię, co można z niej przyrządzać ?

Jak hodować dynię, co można z niej przyrządzać ?

Dynia to jedno z najpopularniejszych warzyw jesiennych. Zdobi nie tylko nasze ogródki w październiku, ale także świetnie komponuje się z jesiennym wystrojem domowym. Dynię można uprawiać z powodzeniem w swoim ogrodzie, by pod koniec roku móc cieszyć się z własnych zbiorów, dzięki którym „wyczarujemy” przepyszne potrawy, jak również wykorzystamy jako Halloweenowy rekwizyt. Jak uprawiać zatem dynię i co można z niej zrobić? Zobaczcie!

Dynia – kiedy siejemy i w jakiej glebie?

Dynia to właściwie jedno z największych warzyw, jakie możemy wyhodować u siebie w ogrodzie. Jej owoce są z reguły żółte lub pomarańczowe, co ciekawe, może osiągać różne rozmiary, dlatego bardzo popularne są te większe okazy, jak i te mniejsze. Dynię siejemy jesienią, przed przymrozkami, by zdążyła się ukorzenić lub wczesną wiosną tuż po pierwszych przymrozkach. Musimy jednak pamiętać, by ziemia była żyzna, dlatego na jesień, poprzedzającą kolejny rok upraw, porządnie użyźniamy glebę, rozsypując na niej dużo nawozu. Warto zdecydować się na nawóz naturalny, z ogrodowego kompostownika, dzięki temu dostarczymy wszystkim naszym warzywom, nie tylko dyni, tego, co najlepsze. Dynia jednak jest wymagająca i z reguły dojrzewa tylko w ziemiach mocno żyznych. Z pewnością nie uda nam się uprawa tego warzywa na glebach ciężkich, zimnych lub zlewnych.

Dyniowa latte to jest z popularniejszych zastosowań dyni!

Jak siejemy dynię?

Co ważne, dynię możemy rozsiewać w ogrodzie z pestek, ale także z powodzeniem możemy zasadzić ją z zahartowanej rozsady, która ma co najmniej trzy liście. Pamiętajmy, by przed wsadzeniem dyni do ziemi, wystawiać rozsady na parę godzin na zewnątrz, by mogły zahartować się, dzięki temu nie zmarzną nam w glebie. Jeśli siejemy dynię, pamiętajmy, by zachowywać sporą odległość pomiędzy sadzonkami, ponieważ warzywo to z pewnością się rozrośnie! Zachowujmy co najmniej 20 cm rozstawy i 50 cm odległość pomiędzy grządkami. Dzięki temu dynia będzie mogła swobodnie rosnąć, nie przeszkadzając innym krzakom. Gdy na zewnątrz panują zmienne warunki pogodowe, zwłaszcza wczesną wiosną, zadbajmy o okrycie dyni. Dobrze jest zakupić agrowłókninę lub folię perforowaną. Z pewnością powinno to uchronić przez złamaniem delikatnych łodyg sadzonek i uchronić roślinę przed przemarznięciem.

Kiedy zbieramy dynię?

Pamiętajmy, że dynię należy zebrać wtedy, gdy owoce dojrzeją i staną się w pełni żółte lub pomarańczowe. Zazwyczaj jest to przełom września i października lub cały październik. Nie zostawiajmy dyni do listopada lub dłużej, ponieważ wtedy owoce mogą zgnić. Jeśli jakieś owoce pozostają niedojrzałe, umieśćmy je w miejscy ciepłym, np. w domu. Dzięki temu będą mogły spokojnie dojrzeć .

Zupa dyniowa to pyszna przekąska! Kto nie próbował, musi koniecznie przyrządzić tę zupę – krem

Zupy, ciasta, sałatki i….kawa!

Dynia jest świetna, jeśli chodzi o przyrządzanie z niej potraw. Niezwykle popularne są zupy – kremy z dyni, z lekko ostrą nutą. Świetnie rozgrzewają, dlatego jest to idealne danie na jesień. Z dyni można także przyrządzić świetne tarty oraz ciasta, jak równie wykorzystać do kawy latte. Dyniowe latte jest niezwykle popularne i chętnie przyrządzane, nawet w domowych warunkach. Dynia to także niecodzienny rekwizyt na zbliżające się Halloween! Można z niej także wykonać dekoracyjny lampion.

Dynia jest świetnym rekwizytem na Halloween!

To, że dynia jednoznacznie kojarzy się z jesienią, wiadomo nie od dziś. Bardzo łatwo ją wyhodować, dlatego jeśli tylko mamy takie możliwości, możemy cieszyć się zbiorami z własnego ogrodu. Dynia jest także świetna do różnego rodzaju potraw, można z niej robić, np. przepyszną i rozgrzewającą zupę. Warzywo to także symbol Halloween oraz świetny element dekoracyjny!

Przeczytaj także o naturalnym nawozie i kompostowniku TUTAJ

14 Comments
  1. Moja mama hoduje dynie, wszelakie odmiany 🙂 Numerem jeden u nas była zupa dyniowa, mój syn ją uwielbia 😀 Ale zaintrygowałas mnie dyniową latte…pierwsze słyszę 🙂

  2. Dyni sobie raczej nie wyhoduję, bo nie mam ręki do roślin, ale chętnie w tym roku spróbuję zrobić krem z dyni, bo nigdy wcześniej nie miałam okazji. Chociaż muszę przyznać, że ciasto też brzmi zachęcająco 😉

  3. Do tematu dyni podchodziliśmy trochę jak do jeża. Wystarczył jeden kawałek sernika dyniowego, byśmy zmienili zdanie 😋 Teraz dynia na stałe gości w naszej kuchni ❤️

  4. Aż zatęskniłam za smakiem pysznego kremu dyniowego.
    Narobiłaś mi ochoty 🙂 Chyba muszę namówić rodziców, żeby z powrotem wrócili do jej sadzenia, bo dynia sprawdza się idealnie nie tylko jako zupa, ale jako i dodatek do sałatek lub różnych mięsnych dań.
    Świetny wpis!

Leave a reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *